Skip Navigation

The Purbeck School, Wareham - Sixth Form Facility

The provision of a new Sixth Form facility and associated works.

The project and background

The Purbeck School - sixth form centre - completion photograph March 2014 (2)

The project to create a new sixth form centre at The Purbeck School (opens in a new window) was part of the larger Purbeck School modernisation project, within the Purbeck Reorganisation Review, which changed the current structure in Purbeck from a three-tier system to a two-tier system.

As part of this review The Purbeck School changed from a secondary school for years 9-13 (ages 13-18) to a secondary school for years 7-13 (ages 11-18). Year 7 and 8 pupils from Bovington, Wareham Middle School, Swanage Middle School and half the yearly intake from Sandford Middle School will be incorporated into The Purbeck School. The Wareham Middle School building will form an annexe to The Purbeck School. The Purbeck School will take approximately 450 additional pupils.

To achieve this, many parts of the school have been refurbished together with an increase in the size and numbers of classrooms within the campus. Work was undertaken in various phases.

The project to create a new sixth form centre formed one of these phases. This phase started on site in January 2013 and was completed in the summer of 2013.

The design

The Purbeck School - Sixth Form Centre - Construction Photographs (side)

The phase 4 works involved the:

  • construction of a one-and-a-half storey height raised extension over the existing single-storey entrance, connected into the office block at first floor level. This is approximately 300m2 and houses the relocated sixth form common room, study room and manager's office
  • reorganisation of the ground floor internal layout to create a secure visitors' entrance, additional WCs, enlarged foyer and reception area, and an office and meeting room
  • replacement of the entrance doors and enlarging the north-facing existing windows to allow more natural light, as well as a redecoration.
  • reconfiguration of various external access and circulation routes for both pedestrians and vehicles.

The new sixth form centre building frontage is mainly glass within a grey coloured curtain walling system to the north and south-facing elevations with a zinc external shell. The staircase and lift are clad mainly in a blue terracotta rain-screen. A white render finish has been applied to the existing brickwork at ground floor level to brighten up the elevation.

The re-fenestration to the north-facing elevation uses a curtain walling system that has been used elsewhere in recent re-fenestration work.  The new roof-lights and wind-catchers to the new library and sixth form centre are a medium grey colour to blend in with the existing and new roof colours.

The design and access

The Purbeck School - design image (3) - View towards proposed visitors entrance & 6th form centre

Access to the sixth form centre will be from the main visitors' entrance or internally via the existing ground floor circulation that leads to an existing stairwell within the office block.

The current waiting area at the top of the stairs has been enlarged and serves as a lobby. Access into the sixth form facility will be from this lobby; one set of double doors into the social room, one set of double doors into the study room.

A second staircase has been constructed to allow an alternative second means of escape and a lift will also be provided.  There are no ramps, steps or other changes of level within the sixth form centre.

External works and landscape

The Purbeck School - design image (4) - Aerial view towards proposed visitors entrance & 6th form centre

To deal with the increase in the number of pupils and staff on the school site a number of alterations have been made, including:

  • redefining pedestrian circulation routes, making them wider and separated from vehicle access areas
  • widening the vehicle entrance to the school and adjusting kerb lines so that buses can turn in and out of the site safely
  • creating a one-way system for cars, rearranging the current car park layout and increasing capacity
  • removing the current lighting masts and replacing them with more attractive and efficient lighting columns
  • providing a footpath to link the two sites of The Purbeck School on each side of Worgret Road
  • creating a new pedestrian crossing point
  • creating some informal spaces for pupils in front of the school buildings
  • enhancing the main pedestrian entrances, guiding pedestrians along widened and resurfaced footways to the new building extensions
  • softening the existing areas of hard surfaces with the introduction of new paving materials, planting of trees and shrubs, and the installation of raised planters which will also provide informal seating.

The design team and main constructor

The Purbeck School - Sixth Form Centre - September 2013

The project to create a new sixth form centre at The Purbeck School was procured and project managed by Dorset County Council's Dorset Property. The design team and main constructor were as follows: -

Client: The Asset Management Group for Cabinet, represented by the Director of Children's Services

Project manager: Dorset County Council's Dorset Property

Architect: Dorset County Council's Dorset Property

Cost consultant: Dorset County Council's Dorset Property

Mechanical engineer: Dorset County Council's Dorset Property

Electrical engineer: Dorset County Council's Dorset Property

Landscape architect: Dorset County Council's Dorset Property

Structural engineer: Parsons Brinkerhoff

CDM co-ordinator: Dorset County Council's Dorset Property

Clerk of works: Dorset County Council's Dorset Property

Main constructor: Interserve

Powered by GOSS iCM
Shampyle