Skip Navigation

Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site

Remodelling the Winfrith site as part of the conversion of the school to a Primary School.

The project and background

Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site - January 2014 (3)

As part of the reorganisation of Purbeck schools, Lulworth and Winfrith CE VC First School has changed from a 3-tier first school to a 2-tier primary school. The school is a Federated School on two sites; the foundation and Key Stage 1 children reside on the Winfrith site and the Key Stage 2 children reside on the Lulworth site.

The existing Winfrith Base is housed in the original Victorian school building which has been extended over the years. Behind this is a 1940's concrete building which is used as the school hall and a timber building used as a nursery. Soft and hard play areas are provided to the sides of the school with a playing field about 100 metres away linked via a private footpath.

The work at the Lulworth site forms a separate project.

The project at the Winfrith site:

  • re-roofed and over-clad the existing hall to protect its structure and increase usability
  • created an internal curriculum space within the existing courtyard area providing an increase in area
  • created a covered access route to the hall
  • provided a main entrance with double doors leading to a secure lobby
  • created a new reception area
  • improved access routes and levels around the main school building
  • provided a new fully accessible toilet

The materials used were rendered blockwork, profiled aluminium sheets and reconstituted slate to the roofs, and double glazed aluminium and timber for the doors and windows.

The project started on site in February 2013 and was completed in November 2013.

The design and access

Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site - January 2014 (1)

There were various levels throughout the school building, which compromised accessibility. Improved access around the school was provided by:

  • forming a ramped access to the main entrance of the hall
  • creating a level entry to the main entrance
  • raising the level of the existing library floor so that there will be level access from the new entrance through to the existing corridor and the curriculum area
  • removing the two steps down from the corridor into the three existing classrooms with an internal ramp

External works and landscape

Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site - construction photo - April 2013 (1)

The approach to the main entrance of the school was enhanced by an enlarged area of hard surfacing for waiting parents and visitors, separated from the road by a low wall. New fencing within the school site forms safe external areas and improve security.

The design team and main constructor

Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith site - construction photo October 2013 (1)

The project at Lulworth and Winfrith Primary School was procured and project managed by Dorset County Council's Dorset Property. The design team and main constructor as follows: -

Client: The Asset Management Group for Cabinet, represented by the Director of Children's Services

Project manager: Dorset County Council's Dorset Property

Architect: Dorset County Council's Dorset Property

Cost consultant: Dorset County Council's Dorset Property

Mechanical engineer: Dorset County Council's Dorset Property

Electrical engineer: Dorset County Council's Dorset Property

Landscape architect: Dorset County Council's Dorset Property

Structural engineer: Dorset County Council's Dorset Property

CDM co-ordinator: Stride Treglown

Clerk of works: Dorset County Council's Dorset Property

Main constructor: Interserve

Powered by GOSS iCM
Shampyle