Skip to content

We use cookies to make the site simpler. Find out more about cookies

Close alert

Lulworth and Winfrith Primary School Winfrith Site

Remodelling the Winfrith site as part of the conversion of the school to a Primary School.

The project and background

As part of the reorganisation of Purbeck schools, Lulworth and Winfrith CE VC First School has changed from a 3-tier first school to a 2-tier primary school. The school is a Federated School on two sites; the foundation and Key Stage 1 children reside on the Winfrith site and the Key Stage 2 children reside on the Lulworth site.

The existing Winfrith Base is housed in the original Victorian school building which has been extended over the years. Behind this is a 1940's concrete building which is used as the school hall and a timber building used as a nursery. Soft and hard play areas are provided to the sides of the school with a playing field about 100 metres away linked via a private footpath.  The work at the Lulworth site forms a separate project.  The project at the Winfrith site:

  • re-roofed and over-clad the existing hall to protect its structure and increase usability
  • created an internal curriculum space within the existing courtyard area providing an increase in area
  • created a covered access route to the hall
  • provided a main entrance with double doors leading to a secure lobby
  • created a new reception area
  • improved access routes and levels around the main school building
  • provided a new fully accessible toilet

The materials used were rendered blockwork, profiled aluminium sheets and reconstituted slate to the roofs, and double glazed aluminium and timber for the doors and windows.

The project started on site in February 2013 and was completed in November 2013.

Lulworth-and-Winfrith-1
Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site

The design and access

There were various levels throughout the school building, which compromised accessibility. Improved access around the school was provided by:

  • forming a ramped access to the main entrance of the hall
  • creating a level entry to the main entrance
  • raising the level of the existing library floor so that there will be level access from the new entrance through to the existing corridor and the curriculum area
  • removing the two steps down from the corridor into the three existing classrooms with an internal ramp
Lulworth-and-Winfrith-2
Lulworth and Winfrith CE VC Primary School - Winfrith Site

External works and landscape

The approach to the main entrance of the school was enhanced by an enlarged area of hard surfacing for waiting parents and visitors, separated from the road by a low wall. New fencing within the school site forms safe external areas and improve security.

The design team and main constructor

The project at Lulworth and Winfrith Primary School was procured and project managed by Dorset County Council's Dorset Property.  The design team and main constructor as follows: -

  • Client: The Asset Management Group for Cabinet, represented by the Director of Children's Services
  • Project manager: Dorset County Council's Dorset Property
  • Architect: Dorset County Council's Dorset Property
  • Cost consultant: Dorset County Council's Dorset Property
  • Mechanical engineer: Dorset County Council's Dorset Property
  • Electrical engineer: Dorset County Council's Dorset Property
  • Landscape architect: Dorset County Council's Dorset Property
  • Structural engineer: Dorset County Council's Dorset Property
  • CDM co-ordinator: Stride Treglown
  • Clerk of works: Dorset County Council's Dorset Property
  • Main constructor: Interserve

Rate this page

Have some feedback?

Your feedback

This form is for reporting incorrect website content, technical issues, or general website feedback.

Contact us if you want to get in touch about a council service instead.

All fields are required.

Leave your email address so that we can provide a response.

This helps us direct your feedback to the appropriate council.