Skip to content

We use cookies to make the site simpler. Find out more about cookies

Close alert

Lulworth Winfrith Primary School

The project and background

In September 2012 Lulworth and Winfrith CE VC First School became a primary school for 140 pupils aged between 4 and 11. This change was made following the review of education provision within the Purbeck area of Dorset. The younger pupils (reception to year 3) are based on the Winfrith site and the older pupils (years 4 to 6) are based on the Lulworth site.

To provide sufficient and suitable accommodation for the additional year groups who now attend the Lulworth site, the existing inadequate school premises in School Lane has been replaced with a new school on the field at the end of School Lane.  The new single storey school set within its own grounds provides:

  • Three class bases
  • A large hall
  • Toilets
  • An office and head teacher's room
  • Hard and soft play areas
  • Parking for staff.

The project started on site in March of 2015 and was completed in January 2016 in time for the school to open after the February half term. 

Project photographs

View photographs as the construction work progressed on site at Lulworth and Winfrith Primary School. 

The design

The project is the first complete primary school built using Dorset County Council's Baseline Design principals; a new standardised, efficient and affordable design in accordance with government aspirations and targets.

The location of the new single storey school is at the end of School Lane, next to the youth hostel (YHA Lulworth Cove). To reduce the apparent mass and scale the narrowest elevation faces towards Bindon Hill giving the least visual impact to the South West Coast Path National Trail.

The school building allows for day to day flexibility and future adaptability; walls can be removed and remodelled, if future needs arise, under the steel framed roof structure.  The building has been designed to maximise the use of natural light and ventilation. As a mains gas supply is not available on site, efficient oil fired condensing boilers have been provided as the most effective solution.

In contrast to the existing school, the new building will be served by accessible external routes with level threshold entrances. All facilities in the new school are accessible, being compliant with current Building Regulations guidance and recommendations.

External works and landscape

Hard and soft play areas have been provided within the school grounds. A new formal hard play court with surrounding ball fence has been created to the south of the new school building with shrub and tree planting around the play areas. The west boundary hedgerow has been strengthened with further planting and a hedgerow will be planted around the remaining boundary.

The design team and main constructor

The project to provide the new Lulworth school was procured and project managed by Dorset County Council's Dorset Property.  The design team and main constructor were as follows:

  • Client: The Asset Management Group for Cabinet, represented by the Director for Children's Services
  • Project manager: Dorset Property
  • Architect: Dorset Property
  • Cost consultant: Dorset Property
  • Mechanical engineer: Dorset Property
  • Electrical engineer: Dorset Property
  • Landscape architect: Dorset Property
  • Structural engineer: Parsons Brinkerhoff Ltd
  • CDM Principal designer: Stride Treglown
  • Clerk of works: Dorset Property
  • Main constructor: ISG Plc

Rate this page

Have some feedback?

Your feedback

This form is for reporting incorrect website content, technical issues, or general website feedback.

Contact us if you want to get in touch about a council service instead.

All fields are required.

Leave your email address so that we can provide a response.

This helps us direct your feedback to the appropriate council.